 |
Polskie Forum Gupikowe ***Forum dyskusyjne hodowców ryb jajożyworodnych***
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
son78
Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Włocławek Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 18:37 Temat postu: Filtr - nietypowe pytanie. |
|
|
Zastanawiam się nad taką rzeczą, czy można do filtra akwarystycznego włożyć jako wkład filtrujący, wkład pewnej znanej marki która zajmuje się filtracją wody pitnej. Chodzi mi o te właśnie drobne kamyczki na zdjęciu poniżej, które doskonale pełnią rolę filtrującą w moim dzbanku do filtrowania wody pitnej. Po przefiltrowaniu woda z kranu wyraźnie zmienia smak. Przypomina wodę którą kupujemy w butelkach w supermarkecie. Brak smaku i zapachu chloru. Na stronie producenta znalazłem taki opis:
Woda z kranu jest całkowicie bezpieczna. Jednak nie zawsze smakuje, wygląda lub pachnie tak, jak wielu z nas by pragnęło. Do zanieczyszczeń, które wpływają na smak, woń i zabarwienie wody wodociągowej, należą:
Chlor: Chlor bywa używany w sieci wodociągowej jako bezpieczny środek odkażający. Ma nieprzyjemny smak i odrażającą woń.
Osady: To materia nieorganiczna lub wynik naturalnej wegetacji. Osady mogą ulegać nagromadzeniu w rurach i przewodach instalacji domowej, przyczyniając się do nieprzyjemnego smaku i zapachu wody.
Twardość wody: Twarda woda zawiera rozpuszczone minerały, takie jak magnez i wapń. Te dwa pierwiastki są przyczyną stopniowego osadzania się kamienia w czajnikach i urządzeniach gospodarstwa domowego, w których używa się gorącej wody.
Różne metale, w tym ciężkie, takie jak ołów, miedź i glin są często obecne w wodzie, zależnie od materiałów użytych do budowy domowych instalacji (starszego typu).
Czysta woda dzięki filtrowaniu
W dzbanku B.... z filtrem do wody stosuje się wymienne wkłady redukujące zawartość chloru i innych zanieczyszczeń, takich jak ołów, miedź i które wpływają na smak wody wodociągowej. Wkład B.... zmniejsza także zawartość kamienia, który stanowi przyczynę powstawania odstręczającej warstewki osadu na powierzchni herbaty i kawy oraz powoduje obrastanie czajnika łuszczącym się osadem kamiennym.
Nie znalazłem nigdzie takiego tematu.
Co o tym myślicie ?
Nie mogę dodać zdjęć wkładu z filtra z powodu ograniczeń.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Witek Miszczak
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 111
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 19:01 Temat postu: |
|
|
Firma B.... w swoich wkładach stosuje kationit i węgiel aktywny. Do hodowli ryb żyworodnych lepsze są wody twarde (wapn i magnez w wodorowęglanach) niż miękkie. Zazwyczaj takie wody z filtrów na tyle zmieniają ciągle parametry wody, że prowadzi to do różnych katastrof. Woda niby lepsza, ale nie do wszystkiego. To moje zdanie. IMHO lepiej wykorzystać wodę kranową, ewentualnie uzdatniać w kierunku usuwania chloru stosując popularne uzdatniacze lub dla wyjątkowo oszczędnych tiosiarczan sodu (utrwalacz fotograficzny).
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|